vrijdag 25 januari 2013

Recept : Pikaballen (Pittige gehaktballetjes)

Vandaag is het eindelijk zover dat ik voor jullie het recept van de Pikaballen heb. Deze pittige gehaktballetjes maken wij hier thuis regelmatig als hapje tijdens de feestdagen of  een verjaardag. Met mijn verjaardag 2 weken geleden hebben wij ze weer gemaakt en het leek mij leuk om daar dan gelijk een artikel van te maken. Benieuwd naar deze Pikaballen? Lees dan snel verder.......


Allereerst wil ik wel vertellen dat dit geen recept van ons zelf is, maar wij hebben dit recept jaren geleden van een collega gekregen. Wat de originele naam is van deze balletjes wist zij toen niet, maar zij noemde ze gewoon pikaballen oftewel pikante balletjes.

De ingrediënten :
Paneermeel of beschuit
Franse mosterd
Ketjap Manis
Knoflookpoeder of 2 teentjes verse knoflook
Hot Chili saus
Gehaktkruiden
Sambal Oelek
1 ei
1 (rode) ui
+/- 500 gram gehakt naar keuze (sorry ik had het gehakt al uit de verpakking gehaald haha)
Bakboter of Olijfolie

Hoe maak je de Pikaballen :
Haal het gehakt uit de verpakking en leg dit op een bord of in een schaal. Op het gehakt ga je namelijk alle ingrediënten toevoegen. Daarbij is het ook makkelijk als je alvast een kuiltje in het gehakt maakt zodat alle ingrediënten goed blijven liggen.

Daarna ga je het ui in kleine stukjes snijden en dit leg je op het gehakt.
Strooi er een ruime hoeveelheid van het paneermeel overheen. Ongeveer tot je al het gehakt bedekt hebt met wat paneermeel. Gebruik je beschuit dan zal je 4 beschuitjes moeten verkruimelen over het gehakt.

Strooi daarna ongeveer 1,5 eetlepel gehaktkruiden eroverheen.

Voeg daarna het hele ei erbij.
Nu is het tijd om alle andere ingrediënten toe te gaan voegen en gebruik daarbij de volgende hoeveelheden :

2 eetlepels sambal
2 eetlepels mosterd
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels hot chili
1 eetlepel knoflookpoeder of de 2 verse teentjes knoflook persen en toevoegen

Daarna kneed je alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten goed door het gehakt gemengd zijn.
(sorry op de foto was de helft van het gehakt al tot balletjes gemaakt door mijn moeder en mij haha) 

Door alle ingrediënten is het gehakt iets te nat geworden en zal je er nog geen goede balletjes van kunnen maken. Dit los je op door nogmaals paneermeel of beschuitkruim toe te voegen. Hiervoor is niet een bepaalde hoeveelheid, maar zal je gewoon op je gevoel af moeten gaan wanneer je het gehakt goed genoeg vind om er balletjes van te kunnen maken. Dit zal er dan ongeveer zo uit gaan zien als op de foto.
Nu ga je er de balletje van maken. Ik raad aan om ze niet te groot te maken en denk hierbij aan maximaal het formaat van een pingpongbal. Maak je ze groter dan zal je ze een stuk langer moeten bakken.
Doe een klontje boter of wat olijfolie in de pan en bak ze in +/- 20 minuten gaar op matig vuur totdat ze mooi bruin zijn. 
Helaas was ik vergeten een foto ervan te maken toen ze klaar waren, want langzaam begon de visite binnen te stromen. Ik heb daarom een foto gebruikt van de pikaballen die wij met  oud en nieuw hadden gemaakt.

Tips :

Hou je niet van te pittig doe dan maar 1 eetlepel sambal erin en vervang eventueel de Hot Chili saus door een Sweet Chili saus.

Hou je juist wel van heel erg pittig. Voeg dan 3 eetlepels sambal en 3 eetlepels hot chili toe of vervang de sambal door een pittigere variant zoals bijvoorbeeld Surinaamse sambal of sambal brandal. Denk eraan vooral de Surinaamse sambal is heel heet, dus je moet er dan wel echt van houden.

Eenmaal afgekoeld zijn deze Pikaballen ook erg lekker!

Mochten jullie vragen hebben over het maken van de Pikaballen laat het mij dan weten in de comments en ik zal ze beantwoorden. Heb je ze zelf gemaakt naar aanleiding van mijn recept, dan zou ik het ook heel leuk vinden om dat te weten!

Alvast eet smakelijk!

Veel Liefs,
Lies