donderdag 22 januari 2015

10 tips voor als je aan het afvallen bent

Toen ik in de puberteit kwam nam mijn gewicht steeds meer toe tot ik op een gegeven moment echt onder obesitas begon te vallen. Hoe ik moest afvallen wist ik eigenlijk totaal niet. Of tenminste ik dacht dat je alleen maar minder moest eten en dat het dan allemaal vanzelf zou gaan. Inmiddels weet ik wel beter en weet ik vooral dat afvallen heel zwaar is. Vandaag heb ik daarom 10 tips voor als je aan het afvallen bent en die voor mij erg helpen. Lees snel verder.......

Eet elke dag 3 maaltijden en 3 tussendoortjes
Met regelmaat eten is heel erg belangrijk. Niet alleen zodat je je stofwisseling continu bezig zal houden, maar ook om het afvallen zelf goed vol te houden. Zelf eet ik daarom altijd drie hoofdmaaltijden oftewel ontbijt, lunch en avondeten. Daarnaast eet ik tussen het ontbijt en de lunch, lunch en avondeten en 's avonds nog een tussendoortje. Een tussendoortje kan eigenlijk van alles zijn zo kan je overdag wat fruit, groente, rijstwafels of eens een biscuitje eten. Heb je in de avond zit in wat anders, dan kan je bijvoorbeeld kiezen om een toastje met kaas te eten, een paar zoute sticks of je pakt gewoon een paar blokjes kaas. Ga ook nieuwe en gezonde tussendoortjes ontdekken, want dat is altijd heel erg leuk.

Ban het slechte eten niet compleet uit je leven
Zelf heb ik altijd de gedachte gehad dat je al het slechte eten compleet uit je leven moest bannen om te kunnen afvallen. Alleen zou je dat je hele leven vol kunnen houden? Ik denk juist dat het belangrijker is dat je er mee om leert gaan. Een keer een handje chips, traktatie op je werk/school, stukje chocolade of gewoon een lekkere bord patat moet kunnen. Ga je jezelf echt alles verbieden, dan kan er op een gegeven moment zelfs een bom barsten. Wat er bij mij dan gebeurt is dat ik alles ga eten wat ik maar in huis kan vinden. Een keer iets slechts eten is dus helemaal niet erg, maar doe het wel met mate.

Weeg jezelf niet te vaak
In het begin stond ik elke dag wel op de weegschaal om even te kijken of ik afgevallen was. Tuurlijk het motiveert je om te zien dat er weer iets afgegaan is, maar o wee als je eens een dag niet afgevallen bent of hetzelfde gewicht ziet. Daar gaat dan vaak je motivatie terwijl het heel normaal is. De ene dag zal je misschien iets meer wegen, de andere dag blijf je hetzelfde en zo ineens ben je weer een halve kilo kwijt. Maak dus geen obsessie van het wegen, maar weeg je bijvoorbeeld één keer in de week op dezelfde dag en het liefst ook nog rond hetzelfde tijdstip.

Maak tussentijdse doelen en beloon jezelf
Als ik nu naar mezelf kijk, dan wil ik toch zeker weer 25 kilo afvallen om een gezond gewicht te bereiken. Alleen als ik die 25 kilo zie, dan zakt de moed mij al bijna in de schoenen. Maak daarom tussentijdse doelen en hou deze ook reëel. Begin bijvoorbeeld eerst bij 5 kilo en geef jezelf daar 2 maanden de tijd voor, want 5 kilo in bijvoorbeeld 3 weken is geen reëel doel. Zou dat je wel lukken, dan zou ik persoonlijk toch even kijken naar de manier waarop je afvalt. Als je op een gezonde manier afvalt zal je namelijk tussen 500 gram en een kilo per week afvallen. Heb je een doel bereikt? Beloon jezelf daar dan ook voor. Heb je een lipstick gezien die je heel graag wilt of een boek die je graag wilt lezen, zet deze dan als doel voor als je die eerste 5 kilo bent afgevallen. Daarna stel je weer een nieuw doel met een nieuwe beloning.

Niet teveel sporten
Het is natuurlijk verleidelijk om ineens heel veel te gaan sporten zodat je afvalt, maar sla hier niet in door. Wil je 3 tot 5 keer per week een uurtje gaan hardlopen of iets van Zumba doen, prima! Alleen ga niet ineens 3 a 4 uur per dag sporten en dat 7 dagen per week om maar meer af te vallen. Sporten is goed, maar doe het met mate. Het is ook goed om je hierbij weer af te vragen of je het je hele leven zou volhouden. Is het antwoord nee, dan zou ik je sportschema iets aanpassen. Het zou namelijk zonde zijn als je zo hard bezig bent geweest om al die kilo's eraf te krijgen en dat je op een gegeven moment weer aankomt omdat je de hoeveelheid dat je sportte niet vol kan houden.


Maak tussendoor foto's van jezelf
Als je aan het afvallen bent merk je alleen dat je ook daadwerkelijk afvalt doordat je kleding wijder gaat zitten. Vooral in het begin zal je op geen andere manieren zien dat je echt afgevallen bent. De oplossing hiervoor is door foto's van jezelf te maken. Op die manier kan je heel goed zien dat je afgevallen bent en dit zal je ook motiveren om door te gaan. Heb je doelen met jezelf afgesproken, dan is het bijvoorbeeld een idee om bij elk doel weer wat foto's te maken. Ook voor jezelf is het later heel erg leuk om alle foto's terug te zien.

Eet niet te weinig
Deze tip vind ik zelf heel erg belangrijk. Net zoals bij het sporten kan je namelijk ook doorslaan in te weinig eten. Hoe minder calorieën  je eet, hoe sneller je zal afvallen en hoe meer je dat zal motiveren. Alleen het is zo fout! Op een gegeven moment zal je stofwisseling niet meer werken zoals het hoort en krijgt je lichaam veel te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen. Zie het als een auto die elke dag een heel eind moet rijden en telkens maar een bekertje benzine er bij krijgt. Op een gegeven moment raakt de benzine op en kan de auto gewoon echt niet meer verder. Dit is ook wat er dan met je lichaam zal gebeuren. Hoeveel calorieën je minimaal binnen moet krijgen is voor iedereen anders, maar ga absoluut niet onder de 1200 zitten. Het beste is om het rond de 1400 tot 1500 per dag te houden. 

Drink voldoende water
Water helpt om je lichaam schoon te spoelen, want als je het afvallen bent zullen er ook afvalstoffen vrijkomen. Daarnaast helpt het ook om een vol gevoel te hebben waardoor je al minder snel geneigd bent om van alles tussendoor te gaan eten. De meeste houden 2 liter per dag aan, maar eigenlijk is dat meer een richtlijn en niet iets wat voor iedereen zal gelden. Zelf let ik daarom altijd op de kleur van mijn urine. Is die te donker, dan drink ik echt veel te weinig en heeft het de kleur van water, dan drink ik vaak iets teveel. In mijn geval is 1,5 liter water per dag al voldoende om genoeg binnen te krijgen.

Zoek mensen om samen mee af te vallen
Vaak zijn er geen mensen in je omgeving die ook willen afvallen of dan zit jij er net lekker in en geeft iedereen de brui eraan. Dit kan veel voor jouw eigen motivatie doen en daarom vind ik het altijd belangrijk dat je mensen kent die ook aan het afvallen zijn. Dit hoeft niet altijd in je omgeving te zijn, want ook via internet kan je veel mensen vinden die aan het afvallen zijn. Zo zijn er tegenwoordig via Facebook al veel groepen aangemaakt voor mensen die willen afvallen, maar je hebt bijvoorbeeld ook sites zoals Valtaf.nl. Deze site heb ik zelf ook heel lang gezeten en daar kan je ook gelijk je doelen neerzetten, uitrekenen hoeveel calorieën je mag eten, een eetdagboek bijhouden enz. Zelf heb ik het altijd een hele handige site gevonden en er zitten ook genoeg mensen die net zoals jij graag willen afvallen.

Val alleen voor jezelf af
Dit is volgens mij toch echt wel het belangrijkste. Doe het niet door reacties van anderen die je vertellen dat je te dik bent en echt moet afvallen, doe het niet omdat je in tijdschriften en op internet allemaal dunne mensen ziet en doe het ook zeker niet alleen maar zodat anderen je meer zullen accepteren. Dit zijn in mijn ogen geen redenen om aan het afvallen te beginnen. De enige reden is dat jij zelf ook echt wilt afvallen en gezonder wilt gaan leven. Wat anderen denken, zeggen of doen maakt niet uit. Zolang je het maar voor jezelf doet, want op die manier zal je het ook sneller volhouden.

Voor diegene die aan het afvallen zijn of er graag mee willen beginnen hoop ik dat jullie iets aan deze tips zullen hebben. Voor mij helpen ze in ieder geval heel erg goed, maar dat verschilt natuurlijk wel per persoon. Het is daarom ook belangrijk om te ontdekken op welke manier het afvallen voor jou het beste werkt. Daarnaast wil ik ook nog zeggen dat het bij mij echt om ernstig overgewicht (obesitas) gaat en dat deze tips van mij daar ook op gebaseerd zijn.  

Probeer jij op dit moment om af te vallen of zou je het graag willen?

Veel Liefs,
Lies