vrijdag 14 maart 2014

Moeite om in slaap te komen? Hier een aantal tips!

Dat slapen heel belangrijk is dat weten we denk ik allemaal wel, maar wat als je problemen hebt om in slaap te komen? Vanaf jongs af aan heb ik al problemen met mijn slaapritme. Zonder moeite kon ik als kleine meid laat opblijven en later in de puberteit draaide ik mijn hand er niet voor om om gewoon een hele nacht op te blijven. Geloof me dit gaat je op een gegeven moment opbreken! Op dit moment is mijn slaapritme nog steeds niet helemaal perfect, maar heb ik wel een aantal tips die mij erg helpen als het gaat om het beter in slaap kunnen komen. Kijk snel verder......

Wees niet te actief voor het slapengaan
Als je heel erg actief aan de gang gaat vlak voordat je gaat slapen, dan zal het in slaap komen veel moeilijker gaan. Ga bijvoorbeeld niet 1,5 uur voordat je gaat slapen nog even lekker sporten, want hierdoor zal je juist weer ontzettend veel energie krijgen. Denk maar eens aan het goede gevoel dat je krijgt na het sporten dat je denkt de hele wereld aan te kunnen. Doe liever dingen waar je ontspannen van raakt zoals een lekkere warme douche nemen of in bad gaan en sport overdag of als dat niet kan aan het begin van de avond.

Maak je hoofd leeg
Voor de denkers onder ons is het denk ik wel herkenbaar dat het in bed vaak de meest ideale plek is om veel na te denken. Zelf heb ik dat ook en daardoor kan ik minuten tot urenlang wakker blijven liggen. Het is daarom verstandig om voordat je gaat slapen je hoofd helemaal leeg te maken. Dat is in het begin heel moeilijk, want gedachtes komen en gaan en vaak heb je niet eens door dat je er weer mee bezig bent. Mijn tip is daarom om eens op te schrijven waar je aan denkt. Vertel jezelf dan ook dat het geen nut heeft om daar nu allemaal mee bezig te zijn en dat het wel tot morgen kan wachten. Zit je bijvoorbeeld met problemen, schrijf ze kort van je af en bedenk dat er morgen weer een nieuwe dag is om oplossingen te bedenken. Moet je nog veel dingen doen, dan schrijf je ze op voor morgen dat je er dan mee aan de slag gaat.

Beperk het tv kijken, computeren of met je mobieltje bezig zijn voor het slapengaan
Dit zeg ik niet omdat ze slecht zijn door elektrische golven die er vanaf komen, maar omdat ik van mezelf weet dat er altijd wel iets te zien of te doen is. Als ik achter de laptop zit heb ik altijd nog wel iets om nog even te doen of te checken. Hetzelfde met de tv als dat ene programma afgelopen is, dan komt er wel weer iets leuks achteraan of op een andere zender. Ook het laatste met je mobieltje bezig zijn is iets waar je altijd wel iets vind om te kunnen doen of bekijken of er is wel iemand anders wakker waar je nog even gezellig mee gaat kletsen. Dit allemaal zorgt ervoor dat je steeds maar bezig blijft en het slapen blijft uitstellen. Zorg daarom dat je een vaste tijd met jezelf afspreekt waarop alles uitgaat zodat je je kan voorbereiden op het slapengaan.

Beperk cafeïne
Cafeïne helpt je om wakker en helder te blijven en als je er teveel van drinkt zal dit er ook voor zorgen dat het in slaap komen veel moeilijker kan gaan worden. Vaak hebben mensen ook niet door hoeveel cafeïne er nou zit in bepaalde producten en hoeveel ze daarmee binnen krijgen. Energiedrank en koffie zijn denk ik wel de meeste bekende, maar ook in bijvoorbeeld thee en zelfs groene thee zit cafeïne. Het is weliswaar veel minder dan de rest, maar het zit er wel in. Wist je trouwens dat er zelfs cafeïne zit in de paprikachips van Lay's? Ik kwam hier een tijdje geleden achter toen ik de ingrediëntenlijst bekeek. Probeer in ieder geval overdag de cafeïne te beperken en het een aantal uren voordat je gaat slapen helemaal te vermijden. Drink dan liever een kopje kruidenthee of bijvoorbeeld goede nachtrust of slaap lekker thee.

Lees een boek of tijdschrift in bed
Lukt het je niet helemaal om je hoofd leeg te maken wat ik als tweede tip gaf of kom je na een tijdje nog steeds niet in slaap? Probeer dan eens een boek of tijdschrift te lezen in bed. Je gedachtes gaan dan helemaal naar hetgeen wat je aan lezen bent. Zorg alleen wel dat je met jezelf de afspraak maakt dat je bijvoorbeeld één of twee hoofdstukken mag lezen in het boek of een vast aantal bladzijden in het tijdschrift. Voor je het weet ben je zes hoofdstukken verder of heb je je tijdschrift al uit haha.

Zorg voor frisse lucht in je slaapkamer
Frisse lucht in je slaapkamer is heel erg belangrijk om goed te kunnen slapen. Zet daarom overdag of een tijdje voordat je gaat slapen je raam iets open en laat de frisse lucht door de slaapkamer gaan. Je zou het zelfs de hele nacht open kunnen laten staan op een kiertje, maar dat is iets waar ik persoonlijk juist weer niet door kan slapen.

Eet of drink niet teveel voordat je gaat slapen, maar ook niet te weinig.
Met een volle maag in bed gaan liggen omdat je net nog een behoorlijke maaltijd hebt weggewerkt is geen goed plan. Je lichaam is nog volop bezig om dat te verteren en daardoor kan het in slaap komen veel moeilijker gaan. Ook het te weinig eten kan hier invloed op hebben. Met een lege maag proberen te slapen is vaak niet prettig. Heb je hier last van eet dan iets lichts of kleins zoals bijvoorbeeld een rijstwafel of fruit. Teveel drinken is ook zeker niet verstandig, want je zal dan 's nachts sneller wakker worden omdat je naar de wc moet. Het weer in slaap komen kan dan juist een probleem worden of je voelt je de volgende dag niet uitgerust doordat je slaap is onderbroken.


Gebruik eens rustgevende geuren in je slaapkamer
Rustgevende geuren kunnen je enorm helpen om te ontspannen en daardoor zal je sneller in slaap komen. Ik heb bijvoorbeeld een waterbakje aan mijn kachel hangen waar ik een aantal druppeltjes rustgevende lavendelolie in doe, maar mijn moeder kan juist beter slapen als ze een tijdje voordat ze gaat slapen een rustgevende wierook aansteekt in haar slaapkamer. Ook heb je tegenwoordig handige rustgevende sprays die je kan gebruiken om op je hoofdkussen of in je slaapkamer te sprayen. 

Probeer een vast slaapritme te krijgen
De laatste tip die ik jullie wil meegeven is het aan de slag gaan met je slaapritme. Als je elke avond een vaste routine aanhoud zal je lichaam dat op een gegeven moment gaan herkennen en zal daardoor ook sneller in de slaapmodus gaan. Zo kan je bijvoorbeeld alle voorgaande tips afgaan net voordat je gaat slapen en er zo een vaste routine van maken. Je zet bijvoorbeeld op een vast tijdstip je raam open en begint alvast met de rustgevende geuren. Daarna heb je de tijd om nog even iets kleins te eten of drinken om vervolgens als je dat op hebt alle apparaten uit te zetten en eventueel nog te gaan douchen of in bad te gaan. Als je dat allemaal gedaan hebt duik je lekker je bed in en ga je dingen van je afschrijven en nog even lezen. Op die manier ontwikkel je een vast ritme. Lukt het een eerste keer niet gelijk? Blijf volhouden en geef je lichaam de tijd om aan het nieuwe ritme te wennen.

Dit waren alle tips die ik voor jullie heb als het gaat om het beter in slaap te komen en ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Het zijn vooral tips die mij heel goed helpen. Natuurlijk werkt het ook voor mij niet altijd en als ik één ding heb wat mij uit mijn ritme brengt, dan kan het weer helemaal mis zijn. Alleen dan begin ik gewoon weer van voren af aan om weer terug te komen in het goede slaapritme en het beter in slaap komen gaat dan ook vanzelf weer goed.

Wat doe jij als je niet in slaap kan komen? 

Veel Liefs,
Lies

p.s. Ik heb gisteren de 150 volgers mogen halen en ik wil jullie hier heel erg voor bedanken! Zoals beloofd zal er daarom ook snel een winactie online komen. Ik ga nog niet verklappen wat ik weg ga geven, maar wel dat ik al een aantal dingen in huis heb wat jullie hopelijk leuk gaan vinden. Nogmaals dank jullie!